KSSA Law Firm

TÜRK PARASININ KIYMETİNİN KORUNMASI HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2022-32/66)

Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No:2008-32/42)’in Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmelere yönelik düzenlemeler içeren 8. maddesinin 9. fıkrasında Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri taşıt satış sözleşmeleri hariç menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelinin ve sözleşmeye bağlı tüm ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün kılınmıştır.

İlgili düzenlemeye, Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2022-32/66) ile “Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk Parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.” cümlesi eklenmiş, ilgili madde aşağıda belirtilen son halini almıştır.

“Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış̧ sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür. (Ek cümle: RG-19/4/2022-31814) Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.”

İlgili değişiklikten de görüleceği üzere, taşıt satış sözleşmeleri hariç olmak üzere menkul satış sözleşmelerinde, sözleşme bedeli ve sözleşmeye bağlı tüm ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Buna karşın ödeme yükümlülüklerinin işbu tebliğin yürürlüğü itibari ile Türk Parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

İlgili maddede yer alan “Türkiye’de yerleşik kişiler” ve “menkul” terimleri ile kastedilen ise ilgili kanunun “Tanımlar” başlıklı 2. maddesinin b bendinden ve Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili Tebliğ’e ilişkin 21.04.2022 tarihli basın açıklamasından anlaşılmaktadır. Buna göre; Türkiye’de yerleşik kişilerden anlaşılması gereken, yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek ve tüzel kişilerdir. Menkul ifadesinden anlaşılması gereken ise, gayrimenkul tanımına girmeyen her türlü mal ve eşyadır.

19.04.2022 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan 2022-32/66 sayılı Tebliğ’e ilişkin olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise anılan düzenleme öncesi akdedilmiş sözleşmelerin durumunun ne olacağına ilişkindir. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın basın açıklamasında bu duruma ilişkin aşağıdaki bilgilere yer verilmiştir.

  • 19.04.2022 tarihinden önce akdedilmiş olan menkul satış sözleşmelerine ilişkin olarak düzenlenen ve 2022-32/66 sayılı Tebliğ’in yürürlük tarihi öncesinde dolaşıma sokulmuş olan döviz cinsinden kıymetli evraklar düzenlemenin kapsamı dışında kalmaktadır.
  • 19.04.2022 tarihinden önce düzenlenmiş faturalar kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi şartı aranmaz.

Bu düzenleme ile birlikte, 19.04.2022 tarihi ve bu tarih sonrasında döviz cinsinden düzenlenmiş olan çek vb. ödeme araçlarının Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdettikleri/akdedecekleri menkul satış sözleşmeleri konusu ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kullanılması mümkün olmayacaktır. 

Ayrıca hatırlatmak isteriz ki, yapılan değişiklik Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdettikleri/akdedecekleri menkul satış sözleşmeleri konusu ödeme yükümlülüklerine ilişkin olup; bu sebeple, Türkiye’de yerleşik kişiler ile Türkiye’de yerleşik olmayan kişiler arasında akdedilmiş/akdedilecek menkul satış sözleşmelerine ilişkin ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunluluğunu bulunmamaktadır.

İlgili Tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.

KSSA AVUKATLIK BÜROSU

İlginizi Çekebilir

26.04.2022 tarihli ve 31821 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun pek çok

28.03.2023 tarihinde kabul edilen ve 05.04.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘7445 Sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, taşınmaz edinimi yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin tapu işlemlerinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemek