KSSA Law Firm

7445 SAYILI KANUN İLE TÜRK TİCARET KANUNU, ARABULUCULUK KANUNU VE İŞ MAHKEMELERİ KANUNU’NDA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER

28.03.2023 tarihinde kabul edilen ve 05.04.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘7445 Sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile İcra ve İflas Kanunu’nun yanı sıra 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nda bir takım önemli değişiklikler yapılmış ve yeni düzenlemeler getirilmiştir.

7445 sayılı Kanun ile İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemelere ek olarak, Türk Ticaret Kanunu’nun 5. maddesinin sonunda yer alan 5/a maddesi değiştirilmiştir. Yapılan bu değişiklik ile sadece ‘paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri’ni kapsayan arabuluculuk şartının kapsamı genişletilerek, ‘para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında’ da arabuluculuk kurumunun 01.09.2023 tarihinden itibaren uygulama alanı bulacağı düzenlenmiştir.

Ayrıca, ilgili kanunun yürürlüğe girmesinden önce 500.000,00-TL olarak sınırlanan ticari davalarda basit yargılama usulünün parasal sınırı 1.000.000,00-TL’ye yükseltilmiştir.

6325 sayılı Arabuluculuk Kanunu’nda ise önemli değişiklikler yapılmış ve güncel mevzuata 7445 sayılı Kanun ile 18/b maddesi eklenerek; bazı yeni uyuşmazlık türlerine de dava şartı olarak 01.09.2023 tarihinde itibaren arabuluculuğa başvurma zorunluluğu getirilmiştir.

Arabuluculuğa başvurma zorunluğu getirilen uyuşmazlıklar:

a) Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar.

b) Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar.

c) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar.

ç) Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar.

Ayrıca, ilgili maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren, ilgili madde kapsamında düzenlenen anlaşma belgesinin icra edilebilirliğine ilişkin şerhin alınması zorunlu kılınmıştır. İlgili şerhin, taşınmazla ilgili anlaşma belgeleri bakımından taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinden; geri kalan anlaşma belgeleri bakımından ise arabulucunun görev yaptığı yer Sulh Hukuk Mahkemesinden alınması gerekmektedir.

Son olarak, 7445 sayılı Kanun ile İş Mahkemeleri Kanunu’nun “Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” hükmünü havi 3. maddesinin 1. fıkrasına “Bu alacak ve tazminatla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında birinci cümle hükmü uygulanır.” hükmü eklenerek; 01.09.2023 tarihi itibariyle Türk Ticaret Kanunu ve Arabuluculuk Kanunu’na paralel olarak İş Mahkemeleri’nin görev alanına giren itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında arabuluculuk dava şartı getirilmiştir.

KSSA AVUKATLIK BÜROSU

İlginizi Çekebilir

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, taşınmaz edinimi yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin tapu işlemlerinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemek

28.03.2023 tarihinde kabul edilen ve 05.04.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘7445 Sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı